Ретро: очилата cat eye, отново на фокус

Тази година елегантността има котешки очи. Забелязахте ли как повечето дами край вас, придобиха особен шик. Това се дължи донякъде на очилата тип котешко око, или като ги наричаме с „рамки с крилца“, които завладяха за пореден път света.
 

Дамските очила с форма cat eye за пръв път става известни през 50-те години на миналия век. Налагат се с това, че прекрасно допълват чара на дамите. Вдъхновението идва от женствено лукавото излъчване на котката.
 

Контрастът с рамките, които са били на мода преди това, е толкова огромен, че се счита, че е започнала нова ера в дамския шик. Първоначално очилата са били предвидени да са за лещи с диоптър. В такива случаи, винаги се намира една известна личност, която да преобърне представите. В конкретния случай това е Одри Хепбърн, с изпълнението и стила си в главната роля в "Закуска в Тифани" (1961).
 

Героинята на Хепбърн се появява няколко пъти с огромни очила, изработени от коруба на костенурка. Този момент е преломният и бележи възхода на култовия модел рамки. Преди Одри, очила с рамка cat eye са носили Мерлин Монри, Грейс Кели и Лиз Тейлър. Причината за бума през 60-те години е фактът, че смяната на лещите с диоптър с тонирани срещу вредното въздействие на слънцето, ги прави достъпни за повече дами.
 

Оригиналното „котешко око“ на 50-те и 60-те на миналия век, са с натрапчиво преувеличена форма – много често с малки лещи, изтеглени към външната на лицето и леко нагоре. Този стил на рамката премина пикове и спадове в популярността си, издържайки на кръглите рамки, на стила авиатор, на рамките стил „бубулечка“ през 79-те.
 

Днешното „котешко око“, особено дамските слънчеви очила в този стил, имат големи лещи, категорично оформена рамка, с подчертани „крилца в горната външна част“. Носят ги Джесика Алба, Мадонна, Риана, Кейт Мос,  Скарлет Йохансон.
 

В сравнение с миналото, предлаганите в момента на пазара рамки тип котешки очи имат по-фин и шик външен вид. Дебелите тъмни рамки са определено привлекателни, както и по-тънките рамки, които са някак закачливи и подчертават формата на лицето.
 

Често се пазим от рамки в по-ярки цветове. Те обаче подчертават много добре формата котешкото око, което в момента е хит. Редица дизайнери представиха пъстри рамки „с крилца“ . Това е едно забавно намигване за великото минало на този емблематичен стил.
 Прочети още

Тенденции в мъжките слънчеви очила 2022
Тенденции в мъжките слънчеви очила 2022

Добрият чифт слънчеви очила, е един от задължителните елементи в гардероба на един мъж. Също като изборът на облекло и аксесоари, те отразяват вашият стил, хобита и характер.

Прочети още >
Тенденциите в дамските слънчеви очила 2022
Тенденциите в дамските слънчеви очила 2022

Слънчевите очила са аксесоар, който говори много за вашата личност и стил. Те са елемента, чрез който околните могат да си изградят мнение за вас, базирано на енергията, която излъчвате, ...

Прочети още >
Няколко правила за избор на точните рамки за очила
Няколко правила за избор на точните рамки за очила

Лятото е към своя край. С него бавно, една след друга, прибираме летните дрехи, обувки и чанти. Пъстротата на слънчевите месеци отстъпва място на строгите бизнес тоалети, които в месеци н...

Прочети още >
Няколко забавни тренда в лятната мода
Няколко забавни тренда в лятната мода

Когато говорим за мода, ние в онлайн магазин ByAccessories, обикновено коментираме цялостната визия. Бихме ви представили ето тази, в която червената дамска чанта е акцент.

Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon